Teknoloji :

bilimist

bilimist Yazdı...



E-ticaret yaparken bilinmesi gerekenler? E-ticaret zorlukları nedir ?

09 Kasım 2020 Bu içerik 1.968 kez okundu.


"E ticaret yapanların bilmesi gerekenler, Eticarette zorlanılan şeyler, eticaretin neyi zor, eticaret yaparken dikkat edilmesi gerekenler."

İsim hakkı:
Öncelikle kendinize bir isim bulmanız gerekmektedir. Bu isim hem marka tescili olarak hem de şirket adı olarak farklı bir yerde kullanılmamış bir isim olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu isim altında domain adı da alabilirsiniz. Ayrıca isim hakkınız ile ilgili com.tr alımı da yapabiliyorsanız sizin için avantajlı olacaktır.
Muhasebe ve bürokratik işlemler sizin için önemlidir bu konuda aşağıda bilgi vereceğim.

E ticaret yapanlar internet üzerinden yapılan satışlarını arttırmak için birçok farklı iş model ve platformlara yönelmektedir.

Ürün belirleme: Öncelikle satacağınız ürünü belirlemeniz ve Pazar piyasa payının değerini ölçmeniz gerekmektedir. Çünkü birçok büyük firma pazarın büyük bir payını kapatmış durumdadır. Yine de satış olmaz diyerek piyasaya girmemek olmaz. Ayrıca hedef kitle belirleme e-ticaret işine girmeden önce çok önemli bir rol oynamakta ve sizi gelecekte hedeflerinize daha kolay ilerlemenize faydalı olacaktır.
Pazaryeri modelleri: E-ticaret yapıyorsanız muhakkak bir pazaryeri modeline dâhil olmanız satışlarınızı arttıracaktır. Hatta ilerleyen süreç içinde birden fazla pazaryerine dâhil olarak satışlarınızı maksimum seviyeye getirebileceğiniz seviyeye gelebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken 2 husus vardır.

Birincisi müşteri yorumları çok önemlidir, şöyle ki; artık pazaryeri sistemleri satışlarınızdan aldığınız puan ve yorumlara göre sizi daha ön planda tutarak daha çok satış yapmanızı teşvik etmektedir. Kısacası pazaryerlerinin stratejisi kaliteli yap kazan ve kazan. Bu şekilde müşteriye de birçok pazaryerindeki işyerinden firmanızın önde çıkmanızı sağlayacaktır.

İkinci dikkat edeceğiniz husus ise; stoklar.. Stoklarınızı muhakkak kontrol altında tutmanızı öneririz. Müşteriye gönderim süreniz uzunsa sistem sizi otomatik alt sıralara yerleştirecektir.
Birden fazla pazaryeri ile çalışıyorsanız, ürün stoklarınızı tek bir program ile yönetebileceğiniz sistemler mevcuttur. Bu konuda bana da bilimist sitesinin iletişim bölümünden yazarak danışabilirsiniz.
Bunların haricinde bazı pazaryeri sistemlerinde müşterilerin yazdığı sorulara cevap verme özelliği var. Bunu hızlı bir şekilde yaparsanız pazaryeri sistemi size puanlama olarak ön sırada tutacaktır.

Dropshiping: Bu yöntem ile stoklarınızda bulunmayan ürünlerin satışlarını yapabilirsiniz. Nasıl mı ? tabi ki farklı firmalar ile anlaşarak. Sizin yerinize stoklarındaki ürünü müşterinize gönderimini sağlayacak firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar ile iletişime geçerek ürünlerinin portföyünü isteyerek onların ürünlerini de satarak komisyon elde edebilirsiniz, bu sisteme dropshiping denmektedir.

Devamlılık: Devamlılık eticaret sektöründe en önemli hususlardan biridir. Örneğin; 2 ürün yükledim siteye yeterli diyerek bırakılan geliştirilmeyen sistemler kaybetmeye mahkûmdur. Bu taktik size arz ettiğiniz sürede satışları arttırmakla kalmayacak sektörde çalıştığınız süre boyunca firmanızı uzun vadede büyütecektir.
Sosyal medya: Kesinlikle bir sosyal medya hesabınızın olmasını tavsiye ederim. Bu sizi ve ürünlerinizi ücretsiz sunum yapabileceğiniz ve sizi arayan kişinin bu sayede güvenilirliğini kazanabileceğiniz ayrıca reklam veya diğer yan programlar ile takipçilerinizi arttırabileceğiniz bir platform ve modeldir. Yine bu konuda sizlere yardımcı olabilirim.


Lojistik:
E-Ticaret siteniz üzerinden yapmış olduğunuz satışlarda kargolama maliyetini dengelemek için yapılacak birçok yöntem mevcuttur.
Bunlardan birincisi; bir kargo firması ile anlaşma yaparak maliyeti düşürmek. Eğer ilk defa bir eticaret sitesi kuruyorsanız, şuan bunu yaparak kargolama maliyetinizi en fazla %10 civarında düşürebiliyorsunuz. Uzun süreli bir firmaysanız daha fazla düşürme imkânınız mevcut. Fakat yine de ucuz bir ürün satıyorsanız pahalıya gelecektir.
İkincisi; ikinci el ürün satışı yapan pazaryeri sistemlerinin kargolama hizmetini kullanmak. Tamamen yasal olarak kullanacağınız bu sistemler ile hali hazırda kargo firmaları ile anlaşmış pazaryeri sistemleridir. Alıcı adına ürün alışı yaparak ve ikinci el pazaryeri sistemine ufak bir komisyon ücreti vererek çok düşük maliyette tamamen yasal olarak kargolama ücreti elde edebiliyorsunuz. Bu konuda da sizlere yardımcı olmaya çalışırım.

Üçüncüsü, ödeme sağlayıcı firmalar ile yapılan sistemler; bu sistemlerde tüm ürünlerinizi yükleyerek satışınızı internet sitesi açmış gibi yapabiliyorsunuz ve tamamen yasal olarak kendi kargo sözleşmeleri ile size bir kod oluşturarak kargolama sürecini takip edebiliyorsunuz.

Kendi web eticaret sitem var nasıl yükseltip satış yapacağım?
Kendi E-Ticaret sisteminiz varsa yapmanız gereken bazı şeyler var.
Öncelikle Sandbox denilen şeye takılmamak için her gün yada sistematik olarak belirli günlerde aksatmadan sitenize güncel ve özgün bilgiler veya içerikler yüklemeniz gerekmektedir.
Ne kadar özgün ve güncel bilgi yüklerseniz Google veya diğer arama sağlayıcılar sizi üst planda tutarak
Üst sıralara çıkartacaktır. En önemli olan bilgi budur.
Tabi ki E-Ticaret sadece teknolojik olarak alt yapınızı oluşturup bilgisayar üzerinden işlem yapacağınız bir sistem değildir.
Arka planda yapmanız gereken birçok yöntem mevcuttur.

E-Ticaret işine girdiyseniz ve işleriniz büyümeye başladıysa, personel alımı yapıyorsanız, hesapları tutmakta zorlanıyorsanız; birçok yardımcı yazılım sizin imdadınıza yetişmek için beklemektedir. Bu konuda da sizlere yardımcı olabilirim.
E-ticaret işinde müşteri memnuniyetini sağlayabileceğiniz birçok yöntem mevcuttur.

Bunlardan birincisi ürün paketleme,
Ürünlerin gönderiminin sağlam olması müşteriyi memnun etmekle kalmaz tekrardan alışveriş yapmasını sağlayan önemli bir faktördür. Kutulama şekilleri sattığınız ürüne göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca sattığınız ürüne göre görsel olarak ürününüzün kutusunu sitenizde veya sunum yaptınız yerde sergilemeniz müşteriye güven verecektir.
Bu yüzden kutulama çok önemlidir. Kutulama hususunda birçok karton işi yapan firma ile çalıştığım için bu konuda da bana ulaşırsanız sizleri yönlendirebilirim.
Etiketleme, ürününüzün üzerine veya gönderim yapacağınız kutu üzerine etiketleme veya marka damganızın olması sizi bir adım öteye taşıyacak ve markalaşmanızı sağlayacaktır.

Diğer dış faktörler;
Muhasebe: E-ticaret işi yapacağım şahıs firması mı açmalıyım limited şirket mi?
En çok sorulan sorulardan biridir.
Öncelikle buna karar vermeden önce nasıl bir satış yöntemi izlemek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir.
Kendi web siteniz üzerinden satış yapacaksanız, şahıs firması açmayı düşünüyorsanız ödeme sağlayıcı firmalar ve bankalar sanal posu verirken uzun süre içerisinde sanal posunuzu verebiliyor. Fakat pazaryeri sistemleri ile rahat bir şekilde çalışmanız mümkündür. Limited şirket açacaksanız rahatlıkla hem sanal pos alabilirsiniz hem de ödeme sağlayıcı firmalar ile rahatlıkla çalışabilirsiniz. Pazaryeri sistemlerinde de herhangi bir aksama ve sorun yaşamazsınız.
Muhasebe süreçleri hakkında da sizlere yardımcı olabilirim.

Yine bazı çok sorulan sorular ile blog yazımıza devam edeceğim,
Ürün sattım paramı nerden alacağım veya iade istedi ne yapacağım?
Ürün satışı yaptğınızda platforma ve anlaşmanıza bağlı olarak belirli süre içinde ödemeler koruma altına alınmaktadır. Müşteri ürünü alıp herhangi bir sorun yok ise satışı onaylama süreci bittikten sonra veya otomatik onay süresi geldikten sonra satış onaya düşer ve ürün bedeli tarafınıza banka yolu ile ulaştırılır.

Ürün iadesi ile ilgili devamlı karşılaşabileceğiniz sorunlardır;
Öncelikle müşteri sizinle iletişime geçip geçmediğini kontrol edin, daha sonra satış yapmış olduğunuz platformu tespit edin. Müşteri iade kodu oluşturup size gönderim sağladıysa, ürünün gelmesini bekleyerek ürünü geri teslim alın ve isteğe bağlı olarak müşteri hizmetleri olarak müşteriye geri dönüş sağlayarak memnuniyeti hakkında yorum alın. Ürünü tamamen iade etmek istiyorsa hakları doğrultusunda iade işlemi yapılabilecektir. Bu konuda da iade süreçleri bilgileri ile ilgili sizlere yardımcı olabilirim.

Reklam bütçemi nasıl yöneteceğim?
Bu işe ilk girdiğimde kendi eticaret sitemi açarak birçok reklam üzerinden satış yapmaya başlamıştım.
Fakat işin içine sandbox girince yapmış olduğum reklamların beni ileriye götürecek reklamlar olmadığının farkına vardım. Eğer kendi web siteniz varsa tabi ki reklamlar ile satışınız artacaktır. Fakat maksimum düzeyde ziyaretçi almadığınız için sitenizin güncel ve devamlı özgün içerikler ile yükselmesi zor olacaktır. Bu yüzden bütçenizi kullanırken dengeli bir bütçeleme yapmanızı ve reklam bütçenizi belirli platformlar için ayırmanızı tavsiye eder ve reklam ile satış arasındaki istatistiğinizin tutulması sizi bir adım daha öteye götüreceğini unutmamanızı tavsiye ederim. Bu konuda da bilimist sitesi üzerinden iletişim bölümünden bana ulaşarak sizlere teknoloji danışmanlığı yapabilirim.

E-Ticarette piyasa kontrolü nasıl yapacağım?
E-Ticaret işinde önemli faktörlerden biri rekabet faktörüdür.
Hitap ettiğiniz kullanıcı kitlesine bağlı olarak;
Bilinçli kullanıcı ve bilinçsiz kullanıcı ile karşılaşma olanaklarınızı tespit etmeniz gerekmektedir.
Örneğin; bilinçli kullanıcı arama motorları sayesinde bir ürüne ulaşıyorsa kesinlikle güvenilirliği belirli olmayan pazaryeri tedarik sağlayıcısından veya herhangi bir internet sitesinden daha yüksek fiyata bir ürün almayacaktır. Burada güvenilirlik ön plandadır.
Fakat bilinçsiz bir kullanıcı ise denk geldiği ilk ürünü satın almaya çalışacaktır.
Bu sebeplerden dolayı, satmaya çalıştığınız ürün yada hizmetin internet üzerinden piyasa araştırması yaparak ortalama fiyatını belirlemek sizin için en önemli faktörlerden biridir. Günümüzde Birçok tekstil firmasının batma sebebi piyasanın internete taşınması ve piyasa üzerinde maliyetlerle satış yapması yani kısacası eticaret üzerinden satış yapan firmaların fiyatlarının analiz edilmemesinden kaynaklanmaktadır.

"E-Ticaret işi yapmak aslında zor değildir. Sadece işi bilmek veya bilmemekle ilgilidir, bu durum tecrübe ile kazanılacak bir durumdur."
Teknoloji danışmanı olarak e-ticaret işiniz ile ilgili baştan sona tüm konularda; isim alımından muhasebeye ve lojistik hakkında bilmek istediğiniz tüm konularda sizlere yardımcı olmak isterim.
İletişim bölümünden bana ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Yazar: Kaan Koçdağ

E ticaret yapanların bilmesi gerekenler, Eticarette zorlanılan şeyler, eticaretin neyi zor, eticaret yaparken dikkat edilmesi gerekenler, eticaret nasıl yaparım, eticaret yaparken kargolama, eticaret yaparken parayı nasıl alırım, eticareti nereden yapacağım



Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b